Technologia espresso stosowana w kolbowych ekspresach do kawy marki Graef, ma swój początek już w 1901 roku.
Drobno zmielona kawa (w ilości ok. 6-7 g) jest ekstrahowana w urządzeniu pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 barów)
przez 25 do 30 sekund (woda w zależności od ustawień urządzenia, ma temperaturę od 90 do 96°C). W przypadku
ekspresów kolbowych, zmieloną kawę wsypuje się ręcznie do wyjmowanego sita i dociska; proces ten nosi nazwę
"ubijania". Punktem wyjścia do przygotowania dobrego espresso jest tzw. zasada 4 M:
1. Mieszanka (Miscela) – wybór ziaren kawy.
2. Młynek (Macinacaffè) – dobry młynek, który zawsze mieli kawę na świeżo, jak np. CM 702, CM 800, CM 802 lub CM 900.
3. Ekspres (Macchina) – odpowiednie urządzenie, które generuje optymalne ciśnienie wody.
4. Ręka baristy (Mano) – przygotowuje espresso i dostosowuje do siebie pozostałe 3 czynniki.
CECHY I FUNKCJE
- Wysokiej jakości obudowa z anodowanego aluminium i stali nierdzewnej, lakierowana na matową czerń,
- Nagrzewnica (termoblok) ze stali nierdzewnej,
- Kolba (portafilter) o średnicy 58 mm, wykonana ze stali nierdzewnej,
- Wyjmowany zbiornik na wodę 2,5 litra, ze wskaźnikiem poziomu wody,
- Whisper Espresso Bar pompa ciśnieniowa max. 16 bar,
- Obrotowa 360° dysza do gorącej wody i spieniania mleka,
- Pojemnik na mleko ze stali nierdzewnej,
- Pokrętło do ręcznego wyboru funkcji (kawa, kakao, itp.),
- Sygnał akustyczny informujący o zakończeniu zadania,
- Krótki czas nagrzewania,
- Pasywna płyta grzejna do filiżanek,
- Jednościenne kosze filtracyjne Ø 70 mm, na 1 i 2 filiżanki,
- Wyjmowana tacka ociekowa,
- Odpinana płyta bazowa,
- Zestaw do czyszczenia.