32 770 87 87

PON. - PT. 08:00 - 16:00

Napisz do nas

[email protected]

0

Kamień szlifierski do ostrzenia noży, ziarnistość 360/ 1000, wym. 20x5cm, h 2,5cm, DICK 7136000

Kamień szlifierski do ostrzenia noży, ziarnistość 360/ 1000, wym. 20x5cm, h 2,5cm, DICK 7136000

ID: GS206797
Nr sys: Z007401

producent:

logo-producenta

 

Krótki opis produktu:

Doskonały do ręcznego ostrzenia krawędzi tnącej noży kamień/ osełka.
Ziarno 360 nadaje się do szlifu oraz ostrzenia, ziarno 1000 do polerowania.

DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Dostawa już od 9 zł

cena netto

123,00 zł

brutto

151,29

DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Ilość:

Negocjuj cenę

Zapytaj o produkt

Opis produktu

Niemiecka firma Friedr. DICK GmbH & Co. KG jest producentem najwyższej jakości urządzeń, a także wielu akcesoriów,
znajdujących szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, w gastronomii, a nawet w gospodarstwach domowych.

W zależności od szorstkości lub rozdrobnienia ostrzącej powierzchni, uzyskuje się pewien stopień chropowatości
powierzchni w zaostrzonej krawędzi tnącej. Większa lub mniejsza chropowatość powierzchni pozostawia bardziej
lub mniej widoczne ślady, które powstają w trakcie procesu ostrzenia. Gdy ostrze zostanie prawidłowo zaostrzone,
ślady szlifowania będą poprzeczne do krawędzi tnącej. Na samej krawędzi tnącej, gdzie bruzdy z obu stron noża
łączą się ze sobą, powstaje mniej lub bardziej wyraźnie widoczna, uzębiona i podobna do piły linia (w zależności
od stopnia chropowatości ostrzałki). Można dążyć do maksymalnej gładkości tej linii lub też do pewnego stopnia
jej chropowatości, co zależy od celu, do jakiego jest przeznaczony nóż. Zębate ostrza noży ułatwiają penetrację
tzw. twardych materiałów, takich jak np. skórka owoców i warzyw, skórka chleba, skorupa pieczonego mięsa, itp.

Kamień ostrzący należy przed użyciem zanurzyć w wodzie na okres około 5 do 10 minut. Jak tylko nie widać więcej
pęcherzyków powietrza, oznacza to, że kamień jest wystarczająco nasycony. Zaleca się zwilżanie kamienia wodą
podczas szlifowania. Pył, który spływa z kamienia podczas ostrzenia, powinien w jak największym stopniu pozostać
na kamieniu, tworząc odpowiednią mieszankę. Zawsze używaj osełki z dostarczonym, antypoślizgowym uchwytem.

Proces ostrzenia rozpoczynamy od grubszej, tj. pomarańczowej strony kamienia. Należy odciągnąć ostrze od ciała,
a następnie przeciągnąć je z powrotem do siebie, utrzymując nóż pod kątem ok. 15°, stosując dodatkowo lekki nacisk
na całą powierzchnię kamienia. Zaczynamy od końca ostrza i powtarzamy ten proces, aż utworzy się delikatny zadzior.
Bardzo ważne jest utrzymywanie przez cały czas tego samego kąta pomiędzy ostrzem noża, a kamieniem szlifierskim.
Aby uzyskać wyjątkowo cienką i ostrą krawędź, powtarzamy ten proces na drobniejszej, białej stronie kamienia/ osełki.
Na sam koniec należy wytrzeć kamień/ osełkę i ostrożnie wyczyść nóż, używając łagodnego środka czyszczącego.
Ziarno 360 nadaje się do szlifowania wszelkich nierówności lub do ostrzenia, ziarno 1000 - do ostrzenia i polerowania.


Parametry:
Długość: 200 mm,
Szerokość: 50 mm,
Wysokość: 25 mm.
Ziarnistość: 360 i 1000.
Oznaczenie producenta: 7 1360 000.

VADEMECUM

newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z naszymi ofertami specjalnymi, zapisz się na nasz newsletter!

Płatności wspiera

 

W dostawie pomagają

Być może zainteresują Cię produkty powiązane z wybranym produktem. Sprawdź poniższą listę i dodaj do zamówienia.

Zostaw nam swój numer!

Zostaw nam swój numer - oddzwonimy!