Łuskarki, podobnie jak kostkarki do lodu, również są niezastąpionym pomocnikiem w małych oraz dużych lokalach gastronomicznych.
Znajdują szerokie zastosowanie, poczynając od bezpośredniego wykorzystania urządzenia podczas przygotowywania różnych potraw
lub napojów, aż po zewnętrzne chłodzenie pojemników gastronomicznych lub też transportowych, np. pojemnika z mrożonymi rybami.
Urządzenie idealnie sprawdza się nie tylko w supermarketach, sklepach rybnych, mięsnych, czy różnego typu przetwórniach, ale także
jest doskonałe w restauracjach, dyskotekach i barach. Jeśli w lokalu panują warunki niekorzystne dla chłodzenia za pomocą powietrza,
istnieje możliwość dostarczenia identycznego modelu, w wersji chłodzenia za pomocą wody. Łuskarki do lodu wyposażono w obudowy
termoizolowane, wykonane ze stali nierdzewnej, z drzwiczkami, zrobionymi z tworzywa sztucznego ABS. Wszystkie urządzenia do lodu
wymagają podłączenia maszyny do instalacji wodnej - dopływu czystej, bieżącej wody i odpływu zużytej (typ odpływ: grawitacyjny).