32 770 87 87

PON. - PT. 08:00 - 16:00

Napisz do nas

[email protected]

0

Ergonomia w kuchnii

Ergonomia pracy to dziedzina wiedzy zajmująca się zasadami i metodami dostosowywania warunków pracy do właściwości człowieka, czyli innymi słowy takiego sposobu kształtowania materialnego środowiska pracy, jakie będą najbardziej efektywne.

 

Jest to jeden z najistotniejszych czynników wpływających na komfort pracy w kuchni. Wiele projektowanych zapleczy, czy to w zakonie, czy w seminarium lub też na plebanii, wyróżnia się walorami estetycznymi, jednak w parze z nimi rzadko idzie funkcjonalność. Nie zawsze to, co nam wydaje się ładne, estetyczne i mające dozę pietyzmu, w praktyce okaże się także ergonomiczne. Wg wykonanych ekspertyz odpowiednio rozmieszczone meble i sprzęty kuchenne skracają czas przygotowywania posiłków o 60% i czas poświęcony na gotowanie o 28%. Dlatego też dobrze prace związane z aranżacją i projektem kuchni powierzyć ekspertom. Jeżeli znajdziemy firmę, która nie weźmie dodatkowej opłaty za projekt, a sprzęt będzie spełniał najwyższe światowe standardy, a przy okazji będziemy mieli zapewniony serwis na terenie kraju, warto poważnie potraktować taką ofertę. Już na etapie koncepcyjnym warto poprosić o dokonanie wizji lokalnej na miejscu naszej przyszłej profesjonalnie urządzonej kuchni, a następnie poczekać na propozycje. Wiele elementów, takich jak wysokość blatu kuchennego czy odległość poszczególnych urządzeń kuchennych, determinuje przyszłą pracę. Musimy mieć tego świadomość chociażby w przypadku, kiedy będąc w jednej kuchni, mamy wrażenie, że wszystko, czego w danej chwili potrzebujemy, znajduje się w zasięgu naszej ręki, zaś w innej kuchni denerwuje nas to, że nic nie jest tam, gdzie powinno się znajdować. Czy jednak sami jesteśmy w stanie na etapie aranżacji zaplanować, jakie rozmieszczenie będzie optymalne, jaka powinna być optymalna wysokość mebli, jakie urządzenia, których producentów, sprawdzą się najlepiej w naszym przypadku?

Ergonomia w Kuchnii

Odpowiedni projekt

W zależności od kształtu, wielkości kuchni i rodzaju zabudowy każdy projekt będzie wyglądał inaczej. Oprócz miejsca na konkretne urządzenia bardzo ważne są odległości między nimi. Planując wygodną kuchnię, warto zwrócić uwagę również na wystarczającą długość blatów roboczych, odpowiednią liczbę szuflad w zabudowie, przewidzianą liczbę gniazdek elektrycznych czy też dobre oświetlenie blatu roboczego. Spędzając zbyt dużo czasu w jednej, stojącej pozycji, można doprowadzić do zbytniego obciążenia kręgosłupa. Dlatego warto zadbać o dwie istotne sprawy – przewidzieć możliwość wykonywania prac kuchennych na siedząco i dostosować wysokość blatów i stołu do naszego wzrostu. Będzie to możliwe, gdy wybierzemy szafki z regulowanymi nóżkami. Podczas planowania posiłków dla większej liczby osób niezwykle istotne jest przygotowanie odpowiedniej ilości zapasów. Do ich przechowywania niezbędna będzie spiżarnia. Wygodne półki lub przewiewne regały rozwiążą nam magazynowanie zapasów. Czynności wykonywane w kuchni wymagają dobrego światła. Gdy kuchnia jest duża, przydadzą się lampy, rozmieszczone tak, by równomiernie oświetlały pomieszczenie. Oświetlenie blatu roboczego najlepiej zamontować pod wiszącymi szafkami. Warto zwrócić uwagę na to, by snop światła zawsze był skierowany bezpośrednio na blat i nie raził w oczy. Planując oświetlenie tej części kuchni warto zachować umiar, bowiem przestrzeń dookoła stołu nie powinna być ani zbyt jaskrawa, ani zbyt ciemna. Lampy o regulowanej długości zawieszenia powinny "zatrzymywać się" na odpowiedniej wysokości. Umieszcza się je pojedynczo lub po kilka, najlepiej bezpośrednio nad blatem stołu. Warto zwrócić uwagę na to, by klosze lamp były zamknięte od góry, wtedy cały snop światła skierowany jest na stół, a pozostała część pomieszczenia pozostaje w lekkim, miłym dla oka, półcieniu. Nad stołem najlepsze będą żarówki dające ciepłe światło. Myśląc o ergonomii, należy przewidzieć w zasadzie wszystko, czego jako osoby niemające na co dzień styczności z projektowaniem nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Często zdajemy sobie z tego sprawę dopiero w momencie, kiedy kuchnia jest gotowa. Prawidłowe rozmieszczenie sprzętu AGD jest warunkiem koniecznym ergonomii w kuchni. Wszystko należy dostosować pod indywidualnie potrzeby klienta, uwzględniając nawet takie czynniki, jak wzrost klienta. Wybierając sprzęt AGD, należy go dostosować do potrzeb użytkownika. Należy pamiętać, że instalacji gazowej nie wolno zabudowywać. Niezależnie od naszych potrzeb niezwykle istotne jest zaczerpnięcie z wiedzy i doświadczenia firm świadczących usługi z zakresu projektowania i wyposażenia kuchni. Bardzo często uiszczenie opłaty za projekt następuje w chwili odbioru. Natomiast skutki wadliwego projektu, kiepskiej ergonomii odczuwa się często po dłuższym czasie. Dobrze więc, aby w kwestiach projektowania i wyposażenia zaufać ekspertom i im właśnie powierzyć zaprojektowanie, wyposażenie, uruchomienie i przeszkolenie personelu. Tylko wtedy będziemy zadowoleni i oszczędzimy wiele czasu i pieniędzy, a praca w kuchni będzie sprawiała nam prawdziwą przyjemność.

VADEMECUM

newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z naszymi ofertami specjalnymi, zapisz się na nasz newsletter!

Płatności wspiera

 

W dostawie pomagają

Zostaw nam swój numer!

Zostaw nam swój numer - oddzwonimy!