Ostrzenie - informacje praktyczne
Noże pozostaną długo ostre, jeśli będą używane zgodnie z przeznaczeniem. Powinny być używane tylko do krojenia, a nie do rąbania. Do kości przeznaczone są tasaki i tłuczki. Jako podkładkę do krojenia poleca się deski z drewna lub tworzywa sztucznego. Twarde podkłady na przykład z kamienia (marmur) mogą powodować szybkie stępienie się noży.
W trakcie użytkowania nawet najlepszy nóż z czasem traci ostrość. Dlatego też należy naostrzyć noże przy pomocy odpowiedniej ostrzałki. Użytkownik może dzięki temu wpłynąć na żywotność ostrza oraz na jakość cięcia, w dużej mierze poprawić opłacalność noża, jakość wyników pracy. Zużycie noża, ścieranie szlifu jest zauważalne na przekroju, który nie jest już ostry, ale staje się (widoczny gołym okiem) lekko zaokrąglony. Wtedy nieodzowne jest zastosowanie stalki dla przywrócenia ostrości. Zabieg ten można często powtarzać pod warunkiem przestrzegania dwóch zasad:
Ostrzenie powinno rozpoczynać się w obrębie szpica stalki, pod lekkim naciskiem na dużej przestrzeni, tak aby zakończenie ostrzenia następowało poprzez styk szpica ostrza noża z rękojeścią stalki. Istotne jest, by ostrzenie odbywało się jednocześnie z obu stron poprzez ich częste zmiany. Nie powinno się ostrzyć najpierw jednej strony, a potem drugiej, bowiem może się to przyczynić do powstania nierówności uniemożliwiających kolejne ostrzenia. Przy obustronnym ostrzeniu powstaje bardzo drobna nierówność, która zostaje usuwana przy przesuwaniu noża wzdłuż stalki. Dla uzyskania najlepszych efektów ostrzenia należy w końcowym etapie delikatniej naciskać.
Równie łatwo można naostrzyć noże dzięki ostrzałce Rapid Steel Action. Poprzez przeciągnięcie noża przez łukowate pręty ostrzące. Wielokrotne powtarzanie pozwala uzyskać ostry nóż z optymalnym wyznaczonym ostrzem. Pręty, z bardzo trwałą powłoką, są odporne na ścieranie. Łatwe i i bezpieczne przeciąganie gwarantuje w efekcie optymalne cięcie.
W przypadku częstego ostrzenia naturalny kąt ostrza za każdym razem zwiększa się, czyli ulega stępieniu. Dzieje się tak do chwili, gdy nóż osiąga takie stadium, gdy konieczne jest ostrzenie na ostrzałce mechanicznej.
ZOBACZ OFERTĘ OSTRZAŁEK I STALEK W NASZYM SKLEPIE
Zostaw nam swój numer - oddzwonimy!