Vademecum branżowe
Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi artykułami dotyczącymi praktycznego wykorzystania produktów z oferty naszego sklepu.
Narzędzia sygnowane logiem EFA zwane są mercedesami wśród produktów służących do uboju i fragmentacji trzody. Ich skuteczność sprawia, że marka EFA cieszy się opinią elitarnych oddziałów w branży masarskiej.
Rozważasz robienie wędlin na własną rękę z wyłącznie sprawdzonych produktów? Chcesz być kowalem swojego mięsnego losu, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wejść w arkana sztuki wędzenia mięsa.
Gdyby Bill Clinton działał w branży gastronomicznej, to jego hasłem byłoby niechybnie: "Świeżość, głupcze!". Świeżość w gastronomii to synonim jakości, podstawowy parametr serwowanego posiłku, a co za tym idzie wyznacznik obsługi klienta w Twoim lokalu. Możesz o nią zadbać dzięki profesjonalnym urządzeniom chłodniczym.
Krojenie mięsa to jedna z tych prozaicznych czynności, którą na co dzień raczej nie zaprzątamy sobie głowy. Tymczasem okazuje się, że już na etapie porcjowania mięsa mogą kształtować się jego walory smakowe, a zatem doznania ze spożywanego przez nas posiłku.
Wojna z bakteriami trwa. Małe, ale niepożądane drobnoustroje w komorach chłodniczych postanowiono ostro potraktować naturalnymi jonami srebra. Uwolnione jony są doskonałymi zabójcami mikroorganizmów. Atakują je bez pardonu pomimo, że są mniejsze od nich. Wnikają w strukturę i rozsadzają mikroorganizmy, powodując ich zniszczenie. Taki sposób walki z bakteriami i grzybami wymyślił jeden z liderów w zakresie produkcji komór chłodniczych i mroźniczych, niemiecka firma Viessmann.
Zbliża się lato, a wraz z nim sezon na zimne napoje. Przy wysokich temperaturach za oknem agregaty chłodziarek nie nadążają ze schłodzeniem dużej ilości napojów, do tego częste otwieranie drzwi i napływ ciepłego powietrza wydłuża czas chłodzenia. W takiej sytuacji niezbędny staje się zakup kostkarki do lodu. Po wybraniu odpowiedniego urządzenia – dopasowaniu wydajności do miejsca, wielkości zbiornika itp. bardzo często pojawiają się problemy natury higienicznej. Masz problem żeby zrobić idealnie czyste i wolne od pęcherzyków powietrza kostki lodu albo nie wiesz jak pozbyć się zielonego osadu? Ten artykuł jest dla Ciebie!
Stałowagowe porcjowanie mięsa, drobiu oraz ryb jest zagadnieniem, nad wyraz aktualnym dla przemysłu. Produkty z sektora convenience food cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. I trudno się dziwić. Idealnie pocięte kawałki mięsa lub ryby, każdy o równej wadze i grubości, ułożone w przeźroczystym opakowaniu, przyciągają mocno wzrok klientów. Produkty takie są znacznie łatwiejsze oraz szybsze do przygotowania, co wzbudza szerokie zainteresowanie całego sektora mięsnego i gastronomicznego.
Decyzja o wyborze odpowiedniego ekspresu do kawy nie należy do łatwych. Na rynku znajdują się różne rodzaje maszyn, do tego dystrybutorzy kawy kuszą ofertami wynajmu. Ale czy to się rzeczywiście opłaca?
Poszczególne fragmenty tuszy wieprzowej różnią się zawartością tłuszczu i strukturą, co rzutuje na smak i każdorazowo powinno być brane pod uwagę przy wyborze rodzaju mięsa do danego dania. Od dzisiaj zakup wieprzowiny nie będzie nastręczał problemów! Przygotowaliśmy ściągę, która nie tylko obrazuje podział tuszy na elementy kulinarne, ale również przedstawia ich zastosowanie w kuchni.
Nadchodzi wiosna, a wraz z nią sezon na rodzinne imprezy, takie jak komunie i wesela. Dla właścicieli sal bankietowych to ostatni moment na sprawdzenie stanów magazynowych i skompletowanie drobnego sprzętu na gorący okres, który potrwa przynajmniej do października. Sztućce ze stali 18/0 czy 18/10? Ile talerzy deserowych na wesele dla 200 osób? Czym powinny charakteryzować się dobre kieliszki? Wybór zastawy stołowej to nie lada wyzwanie. Przygotowaliśmy garść porad, które ułatwią decyzje zakupowe.
Biofilm bakteryjny to wieloskładnikowa struktura biologiczna tworzona przez różnego rodzaju mikroorganizmy. Kolonizacja różnych powierzchni możliwa jest dzięki ich zdolności do adhezji. Wśród organizmów wytwarzających biofilm znajdują się bakterie wywołujące u ludzi poważne choroby Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Cronobacter sakazakii, Pseudomonas spp.
Polacy kochają grillować! Nic dziwnego - jedzenie w towarzystwie smakuje lepiej, a przygotowywanie potraw na grillu awansowało do miana sztuki kulinarnej. Sprawdź jak wykorzystać sezon grillowy w swojej restauracji tak, by zwiększyć zyski.
Gdzieś w środkowej Europie, między Odrą a Bugiem rozciąga się kraina, zamieszkała przez nację, którą cechuje unikalna w skali kontynentu zdolność do pomijania swoich osiągnięć. Krajem tym jest Polska, a działania rodaków, które warto przy tej okazji wytknąć to brak uznania dla samego siebie, swoich umiejętności i wartości wytwarzanych dóbr. I nie chodzi tu jedynie o pozytywie odbieraną skromność; zjawisko to w naszym kraju występuje na wielką skalę, która skutkuje ogólnym zniechęceniem do rozwijania swoich talentów i doskonalenia wytworów pracy.
Zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniej pakowaczki? Wszyscy dystrybutorzy pakowaczek podają dokładne opisy parametrów, wielkości komór, długości listew, wydajności pompy próżniowej oferowanych przez siebie maszyn, ale o co właściwie chodzi? Aby wybrać odpowiednie urządzenie należy dokładnie przeanalizować: warunki, produkt i oczekiwania. Proces pakowania z zastosowaniem pakowaczki próżniowej rozpoczyna się od włożenia produktu do opakowania z folii barierowej, następnie położeniu otwartym brzegiem woreczka z produktem na listwie zgrzewającej i zamknięciu pokrywy. Resztę maszyna wykona sama. Ale jak wybrać odpowiednią pakowaczkę?
W ostatnich dziesięcioleciach boom technologiczny zmienił zdecydowanie naszą percepcję postrzegania nowinek technologicznych. Smartfony, tablety, internet czy też informacja o tym, iż szwajcarscy naukowcy dokonali kwantowej teleportacji informacji w ramach jednego układu scalonego, co w perspektywie może oznaczać, że kwantowa komunikacja jest coraz bliżej. Jak mają się jednak kosmiczne technologie rodem ze Star Treka czy Jamesa Bonda do zakładów przemysłu przetwórstwa spożywczego? Czy nowinki technologiczne mają w nich zastosowanie, jeśli tak to czy są zbędnym wydatkiem, fanaberią czy może raczej sposobem na poprawę funkcjonowania zakładów?
Sukces w sprzedaży zależy w równej mierze zarówno od jakości produktu, umiejętności pracownika jak i prezentacji produktu. W przypadku sklepów mięsnych merchandising czyli w obiegowym znaczeniu właściwa ekspozycja towaru, lub szerzej metody wpływania na decyzje zakupowe naszych klientów (poprzez wystrój, sposób prezentacji produktu i inne czynniki). Nie więcej niż 5% podejmowanych decyzji zakupowych jest wynikiem analizy faktów, czyli porównania zalet i wad danego produktu, ze stosunkiem ceny i naszych oczekiwań. Uczucia, emocje, czy też intuicja, lub potrzeba chwili, czy też doraźne korzyści to ponad 90% "argumentów" przemawiających za podejmowanie lub zaniechanie decyzji zakupowej.
Zanim dojdziemy do meritum, sięgnijmy do źródła, do pochodzenia tej orientalnej potrawy o przyjaźnie brzmiącej nazwie "Kebab". Potrawa wywodzi się z kultury muzułmańskiej, która to z kolei rządzi się swoimi prawami, nakazami i obyczajami. Wyznawcy Islamu rozpoczynając każdy posiłek, zobligowani są zrobić to w imię Allaha przywołać jego Imię przed spożyciem czegokolwiek. Kolejnym zwyczajem jest jedzenie palcami. Podczas samej konsumpcji, powinno się z kolei jeść to, co znajduje się w najbliższym sąsiedztwie, nie na środku talerza. Jest to powodowane tym, iż wg wyznawców błogosławieństwo Allaha zsyłane jest na jedzenie w środku, zatem powinno się je zostawić na koniec. Nie wolno także krytykować jedzenia ani go zostawiać marnować.
Mięso i większość przetworów z niego stanowią źródło pełnowartościowego białka w diecie człowieka, a także łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. Z racji powszechności spożycia i wysokiej wartości odżywczej nie da się tej grupy produktów zastąpić innymi. Dlatego szczególnie istotne jest bezpieczeństwo oferowanych produktów, zwłaszcza, że mięso jest ze względu na swój skład doskonałą pożywką do rozwoju drobnoustrojów. Ponadto zapewnienie bezpieczeństwa produkowanej żywności jest podstawowym obowiązkiem prawnym producenta. Żaden niebezpieczny produkt nie może być wprowadzony na rynek. Zatem zapewnienie tego bezpieczeństwa jest istotnym celem funkcjonowania przedsiębiorstwa spożywczego.
Produkcja mebli oraz urządzeń dla branży gastronomicznej i mięsnej liczona jest w setkach tysięcy sztuk rocznie. To stabilny i rozwijający się rynek, ważny dla polskich dystrybutorów stali nierdzewnej. Większość sprzedawanych w Polsce mebli gastronomicznych pochodzi z rodzimych fabryk. W surowiec do produkcji zaopatrują się one u lokalnych dostawców.
Ergonomia pracy to dziedzina wiedzy zajmująca się zasadami i metodami dostosowywania warunków pracy do właściwości człowieka, czyli innymi słowy takiego sposobu kształtowania materialnego środowiska pracy, jakie będą najbardziej efektywne.
W obliczu zanieczyszczeń żywności, które mogą przerodzić się w zagrożenie każdy stara się przedsięwziąć kroki, które zapobiegną utracie życia lub zdrowia. A na co konsument zwraca uwagę? Otóż w momentach doniesień medialnych o zanieczyszczeniach żywności zwraca uwagę na etykietowanie żywności, w tym na informację o pochodzeniu. Nikt świadomie nie będzie chciał się narażać na ryzyko, tym bardziej swojej rodziny.
Kuchenka mikrofalowa została wynaleziona w 1946 roku przez Amerykanina Percego LeBaron Spencera, a domowe "mikrofalówki" zaczęto produkować już w 1952 roku. Do dzisiaj, mimo powszechnego stosowania tych urządzeń, niektórzy konsumenci obawiają się, że same kuchenki, jak i żywność w nich podgrzewana emitują szkodliwe dla zdrowia promieniowanie, a produkty wystawione na działanie mikrofal tracą składniki odżywcze i mogą być toksyczne dla organizmu.
Noże pozostaną długo ostre, jeśli będą używane zgodnie z przeznaczeniem. Powinny być używane tylko do krojenia, a nie do rąbania. Do kości przeznaczone są tasaki i tłuczki. Jako podkładkę do krojenia poleca się deski z drewna lub tworzywa sztucznego. Twarde podkłady na przykład z kamienia (marmur) mogą powodować szybkie stępienie się noży.
Zostaw nam swój numer - oddzwonimy!