32 770 87 87

PON. - PT. 08:00 - 16:00

Napisz do nas

[email protected]

0

Epoka lodowcowa, czyli urządzenia chłodnicze w gastronomii

Gdyby Bill Clinton działał w branży gastronomicznej, to jego hasłem byłoby niechybnie: "Świeżość, głupcze!". Świeżość w gastronomii to synonim jakości, podstawowy parametr serwowanego posiłku, a co za tym idzie wyznacznik obsługi klienta w Twoim lokalu. Możesz o nią zadbać dzięki profesjonalnym urządzeniom chłodniczym.

 

Początek nowego roku nie rozpieszcza nas jeśli chodzi o pogodę. Zima w tym roku jest zadziwiająco konsekwentna. Niskie temperatury i regularne przymrozki znacznie różnią się od tego, co fundowała nam Matka Natura w ostatnich latach. Niektórzy przeklinają złowieszczo pod nosem, kiedy na termometrach po raz kolejny obserwują wartość ujemną. Inni błogosławią los za nastanie wytęsknionej, prawdziwej zimy. Punkt widzenia, jak to zwykle bywa wśród ludzi, zależy od punktu siedzenia. Chyba jednak z nikt z mieszkańców naszej strefy klimatycznej nie wyobraża sobie takich warunków przez okrągłe dwanaście miesięcy w roku. A są przecież miejsca na świecie, gdzie to, co dla nas wydaje się być dziś złośliwością natury, jest standardem.

 

Moglibyśmy długo i zażarcie dyskutować, czy niskie temperatury za oknem są nam w ogóle potrzebne. To jednak nie miejsce i czas, by takie wchodzić w podobne dywagacje. Faktem jest, że są branże, dla których chłód jest niezbędny niczym tlen organizmom żywym. Jedną z nich jest gastronomia, gdzie odpowiednie temperatury są potrzebne nie tylko w styczniu, ale przez 365 dni w roku.

 

Urządzenia chłodnicze generują niskie temperatury, dzięki którym przemysł spożywczy działa w dzisiejszej formie. Chłód konserwuje żywność pozwalając jej zachować swoje walory smakowe i odżywcze na dłużej. Dzięki niemu, to, co ląduje w rękach kupujących czy na talerzach klientów restauracji nie tylko nadaje się do spożycia, ale także pieści nasze kubki smakowe. Urządzeniem chłodniczym, które zrobiło największą karierę trafiając pod strzechy praktycznie każdego gospodarstwa domowego jest oczywiście lodówka. To, co jest wystarczające na potrzeby pani domu, nie zda jednak egzaminu w warunkach, w których liczy się każda minuta, wolumen wydawanych posiłków jest nieporównywalny nawet z największą rodziną wielodzietną, a smak serwowanych dań niczym Gordon Ramsay nie dopuszcza żadnych kompromisów. W restauracjach, pubach, hotelach, przetwórniach spożywczych, cukierniach itd., "lodówki" przybierają formę profesjonalnych urządzeń chłodniczych o określonych parametrach i rozbudowanej kubaturze.

 

Oferta firm produkujących sprzęt chłodniczy dla instytucji trudniących się obróbką i sprzedażą produktów spożywczych oraz serwowaniem posiłków jest całkiem pokaźna. Wśród proponowanych urządzeń znajdują się m.in.: chłodziarki gastronomiczne, szafy chłodnicze w wersjach pełnychprzeszklonych, nadstawki chłodnicze, lady chłodnicze i sklepowe, stołyregały chłodnicze, szafystoły mroźnicze, a także witryny chłodnicze i cukiernicze oraz oczywiście zamrażarki. Nie sposób również zapomnieć kostkarkach do lodu, bez których praca barmana byłaby syzyfową. Ich szeroki asortyment sprawia, że wybór odpowiedniego sprzętu może stanowić niemałe wyzwanie. By ułatwić jego dokonanie, podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę kupując urządzenie chłodnicze do swojego lokalu gastronomicznego.

 

Przede wszystkim należy jasno określić przeznaczenie maszyny chłodzącej. Jeśli dane urządzenie będzie miało styczność z klientami, musimy mieć na uwadze głównie jego walory ekspozycyjne, jeśli z kolei będzie ono służyć głównie pracownikom lokalu, to warto skupić się przede wszystkim na jego funkcjonalności. Docelowe miejsce jego ustawiania określa także jego gabaryty. Te należy wziąć obliczając zapotrzebowanie danego lokalu. Inny popyt na chłód będzie zgłaszać podmiejska restauracja wydając kilkadziesiąt obiadów dziennie, a - co oczywiste - inny hotelowa kuchnia przygotowująca tysiące posiłków właściwie przez całą dobę. Większa pojemność chłodziarki pociąga za sobą bardziej rozbudowane wymiary urządzenia, które trzeba wkomponować w przestrzeń konkretnego pomieszczenia.

 

Poza miejscem docelowym i niezbędną powierzchnią, ważne są także właściwości techniczne maszyny. Warto zwrócić uwagę na sposób i rozmieszczenie nadmuchu. Równomierne chłodzenie pozwala na "sprawiedliwe" dystrybuowanie niskiej temperatury. Niewydolny lub asymetryczny nadmuch może powodować straty w postaci zniszczonych produktów. Przydatną funkcją też też łatwa regulacja temperatury chłodzenia. Ważne, szczególnie jeśli mowa o sprzęcie przeznaczonym na ekspozycję dla klientów, jest także oświetlenie. W innych odcieniach światła lepiej będą prezentować się mięso, w innych słodycze i wypieki, w innym butelki z napojami. Dla lepszej ekspozycji zaleca się również urządzenia z funkcją automatycznego odprowadzenia pary. Nie bez znaczenia jest także design chłodziarki, szafy chłodniczej lub nadstawki chłodniczej, który może doskonale komponować się z wystrojem lokalu. Należy też zwrócić uwagę na poziom hałasu, które emituje urządzenie, szczególnie jeśli będzie ono eksponowane klientom.

 

Przechodząc do bardziej eksploatacyjnych aspektów, istotne jest odpowiednie podłączenie urządzenia do gniazdka z uziemieniem w osobnej linii z osobnym zabezpieczeniem zwłocznym. Nie bez znaczenia jest także rodzaj agregatu. Zasadniczo wyróżniamy dwa typy: agregaty wewnętrzne (wbudowane w urządzenie) i zewnętrzne (znajdujące się w osobnym pomieszczeniu i stosowane zazwyczaj w przypadku chłodziarek o dużej pojemności). Drugi daje oczywiście więcej możliwości, ale absorbuje też większą przestrzeń. Niezależnie od tego, który z nich zdecydujesz się wybrać, warto pamiętać, że każdy z nich należy odpowiednio konserwować poprzez regularne czyszczenie, przeglądy serwisowe i wymianę czynnika chłodniczego.

 

Oto najważniejsze zmienne, na które warto zwrócić uwagę dobierając urządzenie chłodzące do swojego lokalu. Na koniec dodajmy jeszcze, że każdorazowo powinniśmy zwracać uwagę na markę danego produktu. Na uwagę zasługują producenci z długoletnim stażem w gastronomii. Jeśli szukasz szafy lub nadstawki chłodniczej dla swojej restauracji lub hotelu, to z pewnością warto prześledzić oferty takich firm jak: Liebherr, Bartscher, RedFox, Igloo, RM Gastro czy Scotsman. Kupno urządzenia chłodniczego to inwestycja, od której będzie zależeć poziom oferowanych przez Twój lokal usług. Jeśli chcesz serwować swoim klientom jakość, stawiaj na godnych zaufania partnerów i rozwiązania sprawdzone przez potentatów branży gastro.

VADEMECUM

newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco z naszymi ofertami specjalnymi, zapisz się na nasz newsletter!

Płatności wspiera

 

W dostawie pomagają

Zostaw nam swój numer!

Zostaw nam swój numer - oddzwonimy!